Thursday, December 29, 2011

♥ Christina Perri - A Thousand Years ♥

Heart beats fast, colors and promises,how to be brave, how can I love when I'm afraid to fall, but watching you stands alone,all of my doubt suddenly goes away somehow.

One step closer.

I have died everyday waiting for you,darling don't be afraid I have loved you, for a thousand years, I love you for a thousand more

Time stands still,beauty in all she is,I will be brave, I will not let anything take away, what standing in front of me, every breath, every hour has come to this.

One step closer.

I have died everyday waiting for you,darling don't be afraid I have loved you, for a thousand years, I love you for a thousand more

And all along I believe I would find you, time has brought your heart to me I have loved you for a thousand years, I'll love you for a thousand more..


*Nota Kaki : I might not be living in this world for a thousand years, but I'll love you as long as I breath in this world ;') *

Wednesday, December 28, 2011

Marry Xmas. Happy New Year. And Aku Exam. Sekian

Haha. Tau tak exam paling lama kat dunia tu exam apa? Exam kat UIA lah. Pasai dia start tahun 2011 and akan berakhir pada 2012. Fuyoo. Koran tak rasa lama ke? Dah lah exam start masa segala perayaan yang best-best berlangsung spt Xmas n New Year.Kejam sungguh UIA. Kan? Kan?
Jadi sepanjang segala perayaan itu berlaku, maka duduklah saya di dalam dewan exam dengan penuh tekun dan semangat jihad menjawab soalan-soalan yang menyakitkan hati. Hahaha.

Tahun 2012 punya resolutions nanti I post on next entry k.. Sekarang dok fikir nak wat ape New Year nanti [tak sedar diri tengah final] dengan Encik Edward. (eh siapakah Encik Edward? Jeng Jeng Jeng)

Anyway, Sebelum terlambat ingin saya ucapkan Merry Xmas for those who celebrated, Happy Birthday to my pretty Fairuz Khalisah, Happy New Year to All, and Selamat Menjawab Exams to UIA-an.

Apa-apa pun.Guys, Please Wish me luck! Somehow, Exams is always be my nightmare.Haha.

Till Then, Ba-Bai

* nota kaki: It is a nice feeling when he always by your side even though in the examination hall :)*

Tuesday, November 29, 2011

happy Birthday To Me!


 happy birthday to me,
happy birthday to me,
happy birthday to syafiqa syeba!
happy birthday to me :)

Nothing special about my birthday,
It's just i'm getting old.
and I don't like it.
But 23rd isn't so old,right?

My Wishlist are;
Ok,by the way. I don't really need much thing this year. The wishes from friends already made my day. I don't care about celebration like those previous year. Maybe I am not in the mood of party-ing anymore. Like I said I'm getting old, therefore I should be matured. Haha. even there's nothing much, I still looking forward for Allah to listen to my every prayer everyday, for being a good daughter to my parents, a good sister to my brother and sister, success in my studies and become pretty and prettier everyday ! hehe. and still, i exclude boyfriend from my list :D

Till then,
Thanks for all the wishes
bye.
http://www.emocutez.com


Saturday, November 5, 2011

PD Deepavali :)

Entry kali ni agak berhabuk lah sebab ape yang bakal diceritakan dah lame pon berlalu. The grapes pergi berkelah waktu Deepavali kat Port Dickson, Negeri Sembilan. Semua ni dah lama dirancang, tapi memandangkan susah betul nak dapat waktu yang semua orang free,so idea ni hanyalah disimpan di dalam peti sejuk sahaja.Haha.

Idea ni dibuahkan oleh cik Fairuz Khalisah sebab katanya nak amik gambar together before graduation. Actually,diorang yang grad ok.Saya lambat lagi.Junior lah kate kan.Haha. Anyway, I don't mind pon. dapat fullfilled diorang punya hajat before diorang grad dah cukup baik :)

Kenapa waktu Deepavali baru nak g? Sebab cuti Deepavali 1hari je,which was ari Rabu,so i cannot escape for balik rumah.Pandai kan diorang pilih date.?haha.http://www.emocutez.com

Anyway,we managed to get so many beautiful pictures eventhough cuaca Masya-Allah panas nya hari tu. boleh kena sunburn. Nasib baik my skin ni jenis tahan sikit kalau panas-panas,maklumlah da biasa duduk kat pantai.(papa's house nearby to the beach) So,Alhamdulillah,tak burn pon.

So,here's the pictures. All were taken by Khalisah's Bunny.(zarf). and cred to him for those beautiful pictures. But sorry zarf, I adjusted some picture's lightning.
http://www.emocutez.com

 Grapes:Fai,Pka,Paper,Marinie
feet foots=)
 keep holding on :)
 Wehee.~~~ (banyak kali eh nak jadi :P)

 Loves

Ada ketam banyak dalam air.
Yours, truly :)

We do not remember days, We remember moments
http://www.emocutez.com

Sunday, October 30, 2011

saya takde kakak.tapi saya rindu kakak saya. :(

Saya takde kakak.sebab saya anak sulung. saya cuma ada adik-adik je yang ramai dan comel serta suke membuli saya.

Dulu masa kecik-kecik jeles sangat ngan kawan-kawan. Sebab diorang ada kakak, ada abang. saya ni, ape pon tak boleh. saya takde kakak. and saya nak kakak. ingat lagi masa kecik-kecik dulu, boleh pulak saya soh ibu saya beranakkan sorang kakak utk saya. Ibu saya pon wat muka camni =_+. Haha. mesti dia tak tahu nak jawab ape dah. n mungkin dia menyesal sebab anak dia bangang cm saya ni. Haha.

Tapi kan, bila dah besar. tetiba Allah bagi saya 1 rezeki yang tak terpikir oleh saya untuk ada. Saya dapat kakak. Walaupun dia bukanlah lahir dari perut ibu saya, tapi bagi saya dia memang kakak saya. Umur kami beza setahun je. Tapi tak tahulah. Kenapa saya rasa dia betul-betul macam kakak saya. Nama diberi Nurul Ain Bt Kamal.


Berjumpanya kami di friendster secara sengaja sebab dia sibuk nak kawan ngn kite mase tu.hikhik. Mulai rapat sebab selalu YM. Mase tu umur dia 21. tapi kalau tak silap dia dah start buat master kt UTM.hebat tak dia? see,kakak I kan..haha.pastu dia duduk KL semula,jadi selalu lah kitorang hangout kemerata-rata tempat.hihi. tapi dia dapat kerja jauh.kat Kelantan. sejak tu,nak jumpe pon payah. dia jadi lecturer kat UMK. Bila dia balik KL, UIA plak suruh saya balik umah, bila UIA panggil soh balik ke sarang, dia pulak balik kelantan. Memang sangat-sangat susah nak jumpe! Last kitorang jumpe was after raya last year kot. and after that, she's engaged. and saya sebagai adik derhaka,tak dapat datang. sebab masa tu was very busy with the family. banyak sangat event yang family arranged sampaikan tak berkesempatan nak fly pergi tgk dia engaged. but still, dia cakap it's ok. rasa nak nagis je mase tu. sebab bersalah sangat-sangat. And dia ada cakap nanti bila dia nak fly ke London for her doctorate, dia nak jumpa dulu. Tapi sedihnya sebab dia kena fly ke london at 2nd of hari raya 2011. and masa tu saya kat Singapore,and since I'm not using Iphone ke ape, I dont know that she'll fly to London that day. Bila saya balik Malaysia after 5th of hari raya, saya bukak FB and saw may ppl wish her farewell.and I started to confuse. Rupanya kakak saya dah tinggal saya. Without saying anything.Sobsobshttp://www.emocutez.com

And sekarang, I miss her so badly. Sebab dulu dia selalu marah saya kalau saya malas belajar. And that's why saya bijak sikit masa tu.Haha.Tapi sekarang, takde maknanya. asik main je..takde dah kakak yang boleh monitor me. And I miss her so much. Rindu nak naik kereta ngan dia. Jalan-jalan,shopping-shopping.

Kakak, if you read this. Please know that I miss you so much. Lepas ni,if balik Malaysia, I promise to meet you no matter how hard it is.
Right now, I miss you so much. Take care,kakak!http://www.emocutez.com

Thursday, October 27, 2011

Berangan Menjadi Rajin

Jeles bila saya tengok surrounding saya, ramai orang yang pandai-pandai,bijak-bijak,rajin-rajin. Tapi kenapalah saya ni tak tergolong di kalangan diorang. Apatah lagi nak tergolong di kalangan orang-orang yang warak. Tengok cara saya dress up saja dah tahu,saya ni macam mana orang nya.http://www.emocutez.com

Actually teringin nak jadi orang yang bijak, dihormati, dicontohi, dan disanjungi. tapi sampai sekarang wonder, bila lah nak berubah. Umur dah meningkat, tapi perangai masih keanak-anakkan. Tak dewasa langsung. Macam ni lah perangai, entah bila lah boleh kawen.hekhek.sempat lagi. boyfriend pon takde.

Anyway, saya ni taklah malas sangat orang nya, tak juga rajin sangat. orangnya so-so. Bak kata ibu saya, "kalau rajin belaja,awak ni lagi pandai dari orang lain. Cuma masalahnya,MALAS tu beraja sangat. Kalau rajin sikit je, dah boleh study kat oversea dah awak tu. Ni tidak,tersangkut kat uni dalam msia je.nasib baiklah uia tu ade jugak perkataan antarabangsa nye. kalau tak.memang tak boleh nak berbangga lah ibu ni." sedih sebenarnya bila teringat ibu penah cakap cmni. nampak sangatlah saye ni dah kecewakan dia.sobsobsobs.Maafla ibu. kakak cuba k sampai dapat buat master kat oversea.ibu doa je lah http://www.emocutez.com
 tapi tulah. MALAS! tolonglah pergi. pastu sudah-sudahlah ber-have-fun tu. Buang masa,malah buang duit jugehttp://www.emocutez.com

Jadi hari ni, datang juga kesedaran bila tetiba dok review result dari 1st year sampai the current one. Dulu pointer memang tak malu lah nak tunjuk orang kampong. sekarang, erkkk.apelah. da nampak tanda-tanda kemerosotannya. memang susahlah nak berangan dapat 1st class degree macam ni. Macam mana nak jadi lawyer,kalau tak pandai.uwaa. Tolong saya. tolonglah nasihatkan saya..

Friday, October 21, 2011

The Best Things In Life Are Free



Be happy. It is one of the way to be wise.
Appreciate what you have in front of you.
Leave whatever makes your life miserable.
Happiness is what everyone is looking for.
It already be with you, but many people don't see it.
Life is too short to be unhappy.
Spread the loves!

Monday, October 10, 2011

Perkara yang tak disukai sekali...

-Orang yang tak menepati masa. Sangat tak suka tunggu orang because I tak diajar menunggu sejak kecil. therefore orang yang lambat will be considered as orang yang sgt membuang masa. Especially orang yang berjanji pd waktu-waktu sekian, tapi tak muncul-muncul.

-Orang yang suka spoil kan a great day. Contohnya, orang tu dah janji nak spend time bersama-sama, tapi on the same day, dia buat janji lain dengan orang lain. Ur appointment will effect others happiness. Don't you ever think about that!? Blergh.

-Orang yang buat salah, and sedar akan kesalahannya, tapi tak nak mintak maaf and thinks that everyone da maafkan dia dalam hati. OMG, where are your manners.?

-Orang yang suka memaki hamun dan menghina orang lain. Eventhough dia tak menghina saya, but  I feel affected. Most probably I am a person who very sensitive about others. Apa yang org dihina tu rasa mesti lebih dasyat daripada apa yg I rasa. So I banned orang cmni,and I selalu berdoa yang hinaan dia terhadap orang lain tu akan balik semula kat diri dia. Padan muka!

-Orang yang suka selit-selitkan hal seks dalam perbualan dia. Terutama sekali lelaki. entah kenapa, diorang suka sangat nak sentuh hal-hal ni especially bila berbual dengan perempuan. Eh..! Senonoh sikit eh perangai tu. Tak boleh jadi pemimpin orang mcm ni. (no offense)

-Orang yang tak angkat phone. Especially time emergency!! OMG. Menyusahkan orang. baik buang hp tu kat sungai..

-Orang yang tak committed. This one mostly applied to students yang work together kalau buat assignments ke ape. Bila semua perkara diambil mudah, YES semua akan mudah. and lecturer pon mudah je nak bagi markah rendah. So come on students, pls commit yourself with your studies.

- Bila order kat kedai makan, tapi makanan tak sampai-sampai. Orang yang sampai lambat dari I da dapat dia punya makanan dulu. Memang nak kena bakar kedai tu. Confirm tak nak datang dah..

- Bila cakap sekali tak dengar, cakap dua kali pon masih wat-wat tak dengar. Memang nak kena jeritt kuat-kuat tepi telinga ke hape. Haih -_-

-Bila I tengah tidur, orang pasang lagu kuat-kuat sebab nak bagitau yang dia dah bangun awal. Memang menyirap lah.. Sebagai balasan, I akan hempas pintu kuat-kuat sampai nak tercabut jantung diorang.

-Bila berdepan bermanis muka, bila kat belakang berbakul-bakul mengumpat. Hei..tak penat ke hidup hipokrit cmtu??

-Bila budak yang umur setahun jagung, kurang ajar dengan orang lebih tua. Marah-marah orang yang lebih tua macam dia dah lame je hidup. Kalau jumpa budak cmtu,memang siap lah dia kena tanam hidup-hidup.

- Bila lecturer mengajar kat depan, dia online pakai Ipad dia,tab dia. Macam dia sorang je ada facebook. Courtesy pls..Taula ko bayar yuran, tapi jgn la berlagak sampai cmtu sekali. Cube time ko nak blajar lecturer ko syok je layan you tube kat Ipad dia. Ko panas tak?? Haa cmtu la dia pon panas tengok lagak ko tu.haih-_-

-Bila orang yang biasa-biasa ni berlagak macam dia org-org yang hebat. Mana-mana nak ckp omputih je sebab dia belajar english kan kat U. So dah tak pandai dah nak ckp Melayu ni. malu dah nk ckp melayu. Apadaa.. Tapi kalau memang dari kecik dah dok speaking tu lain lah cite nye..this one apply to orang yang tak sedar dia sedang berpijak di bumi yang nyata.

-Manusia spesis kedekut nak mampus.sampai tahap ngn diri sendiri nak kedekut. alasan nya, cari duit itu susah. Hei tolonglah. dah tu duit tu ko nak wat ape? nak kumpul wat beli keranda mahal utk mati nanti? haha. Ok gak kan. pastu bila dia hutang ngan kita, dia buat-buat tak ingat.nak tunggu kite mintak baru reti nk bayar. Bila dia ngan kite, seposen pon xleh kurang..

-Orang yang suke pinjam barang orang lain, tapi buat macam harta sendiri. Yang ni mang anti gile. Lagi-lagi kena barang sendiri. Masa nak pinjam, bagai nak nangis nk pakai. Bila da pinjam, sampai kite pulak nak kena bongkar barang-barang dia sebab dia tak ingat mana dia letak. Dah lame sangat pinjaamm..



(post ni mungkin menyakitkan hati. Sorilah,ni kan blog saya.:)
http://www.emocutez.com

Sunday, October 9, 2011

Kita panggil dia sebagai sessi merapu Part II

OK2. dah tak busy dah. meh I sambung kisah merapu aritu.Ce korang tengok post aritu,punye lah banyak spelling error kan. Malu betul macam budak tak sekolah je tak pandai mengeja.Padahal dah duduk uia pon.Haha. Anyway, meh la merapu lagi. Boring tak boring nya hidup belajar ni, hari-hari kena ngadap buku. Hari-hari ada homework. Tak best betul. Setiap hari tunggu bila weekend akan sampai. Sebab nak g berpoya-poya.Pastu bila weekend je, teros g poya-poya. tak pon balik rumah. pastu duit pon abis. sadis betul..  
http://www.emocutez.com

ok nak tawu kenapa I xonline.? tak hapdate blog.?
Cerita dia begini. Masa kat rumah, keseronokkan yang ada kat rumah tu buat I jadi lupa yang adenya  dunia keseronokkan lain itu wujud dunia ni. Kat rumah macam-macam boleh buat. (iyeke) itu yang sampai nak bukak laptop pon malas. (maklomlah takde iPad). Tapi kadang-kadang tu online lah gak FB ke Twitter ke, tapi gune phone kecik jelah..hukhuk. (maklomlah takde iPhone4). Kemudian bila balik Uni, broadband pulak lah yang tak dibawaknya, memula pk takpe lagi kalau xde broadband, sebab kat uni ade wifi. Tapiiiiiiii......unfortunately, wifi xleh connect kat laptop(tak tahu apahal) and tak mau invest kt CC la pulak. tulah pasal malas nya nak online.. So itu adalah alasan pertama kenapa blog ni terbiar...

Alasan kedua, tak de idea. sebab sebok pk tentang kehidupan realiti ni.hahaha.(takbolehblah bile berkata-kata) Assignments, Class, Kena halau dari class, nak g makan kat mane setiap kali time makan, bila nak basuh baju.. (see how busy I am) tu la sampai tak de idea nak tulis apa kat blog ni. wehheeeeee.

Alasan ketiga, ade keorang baca blog ni.. Bajet macam artis blogger plak. ko ingat ko Ailyl Rozanna? hehe. itulah antara sebab2 kenapa blog ini terpinggir.. Kalau dapat hit at least 100 followers pon cukup lah. baru I leh update hari-hai blog ni. Hehehe.

Ok la. enuff merapu. nak makan kentang ngn cik bluewendy. Bye!




Monday, September 26, 2011

Kita panggil dia sebagai sessi merapu.

 First of all, arini lah ari pertama selepas berbulan-bulan menganaktirikan blog sendiri. haih. tak sedar ke ade anak sudah.. eh, anak ke... and arini juga merupakan ari pertama setelah berbulan-bulan lame nya tak membace blog kengkawan seperjuangan. haha..
Anyway, setelah sekian lame, I terus je menonong bukak 1 blog ni and gelak sengsorang kat lab sebab baca post dia. bhahaha. ok.. thank la kat 1 cik puan ni sebab sudi meng-include kan I dalam post dia yang kelakar tu.. Korang sila lah baca blog tersebut and sila abaikan muka I yang penuh jerawat tuh.

Setelah berbulan lame nya I bercuti dengan heaven nya kat rumah, kembali lah I ke sekolah semula dengan penuh rasa tak sanggup. especially nak pakai baju hitam putih je sepanjang minggu. GOD.. Balik-balik jumpa kengkawan lame, mak aihh banyak betol dah berubah. lame rupenye 5 bulan tu. sampai ada yang dah kawin, dah tunggu due nak nak dpt baby, da bertunang bagai..Haha. jawabnya den sorang je lah tak laku2. Haha. Anyway tak kesah pon. Saje cerita. Doesn't mean I'm jeles ok. Siot je kan ayat. Tak de saja nak bagitawu I cuti lame kat umah.

oh. ok. kelas dah nak start, esok luasa sambung lagi perapu. so tukar tajuk tu jadi "kita panggil dia sebagai sessi merapu part 1"

daaa! tak boleh lambat. nanti kena kunci kat luar pintu. Tu pasal I hate school. haha.byebye!

Tuesday, August 9, 2011

Diserang Demam

Hi Semua.Sebelom terlambat, I nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua rakan-rakan Blogger.

Dah lama jugak tak update blog ni, sebab kekurangan mood plus sibuk kesana-ke mari,end up penat and tido. maklumlah bulan puasa.

Tapi apa yang tak bestnya bulan puasa ni, I diserang demam. Da seminggu dah demam macam ni. Ubat dah makan tapi masih tak berapa nak sihat.


So Kawan-kawan, tolong doakanI cepat sihat. Then I akan bertenaga untuk update post- post baru untuk blog ni. yer!
Selamat Berpuasa :)

Monday, July 25, 2011

Syeba tu nama ko ke?

Kadang-kadang malas nak bagitau orang apa nama penuh I. Sebab ramai orang xcaya, persoalkan,mcam2-macam lah. kekadang rasa sedih.

Aritu ada 1 mamat ni. Konon-kononnya nak berkenalan ngn I  kat Fb. Biasalah kan laki-laki yang nak kenal ngn pempuan kat FB mesti nak chat-chat bagai kan.Haha. Begitulah jadinya kat I. Mamat ni hi I kat Fb. pastu I hi dia balik and dia ckp cmni.


"wah..nak letak nama tak macam gempak pulak! nape tak letak nama betul je dik?"

Masa tu, I tergamam.Nak gelak pon ada. Rasa lawak gila. Rasa nak tunjuk I.C kat dia pon ada. Dah memang nama I Syafiqa Syeba. Pastu I bagitau dia, tu my full name lah Mr. Tak mainlah nak letak-letak nama palsu.
Dia cakap, "erk, nape nama u pelik sgt dik. maksudnya ape?"
 Ahh sudah. Lagi pening nak menjawabnya. Sebab I xpenah tanya my dad apa maksud Syeba tu. Penah sekali je my mom bagtau tapi tu pon mase kecik-kecik. Dia kata Syeba/Sheba tu nama lain Balqis masa zaman Nabi Sulaiman. Masa tu kecik kan. Caye je lah. Tapi bila dah besar ni baru rasa nak find out sendiri. Sebab tgk dalam buku nama-nama pilihan takde pulak nama Syeba/Sheba. ni yang gabra ni.Huhuhu.

So for those yang selalu curious ngan maksud nama I, I da jumpa 1 solution. Harap-harap dapatla membantu kan. Hasil borak-borak ngn Encik Google malam tadi, I jumpa ni.


Qur'anic and other Arabic accounts


The Queen of Sheba, Bilqis, shown reclining in a garden - tinted drawing on paper c. 1595
The Qur'an, the central religious text of Islam, mentions the kingdom of the Queen by name (Sheba) in the 34th Chapter. Arab sources name her Balqis or Bilqis. The Qur'anic narrative, from sura 27 (An-Naml),[4] has Suleiman getting reports from theHoopoe bird about the kingdom of Saba (Sheba), ruled by a queen whose peopleworship the sun instead of God. Suleiman sends a letter inviting her to submit fully to the One God, Allah, Lord of the Worlds according to the Islamic text. The Queen of Sheba is unsure how to respond and asks her advisors for council. They reply by reminding her that they are "of great toughness" in a reference to their willingness to go to war should she choose to. She replies that she fears if they were to lose, Suleiman may behave as any other king would: 'entering a country, despoiling it and making the most honorable of its people its lowest'. She decides to meet with Suleiman in order to find out more. Suleiman receives her response to meet him, and asks if anyone can bring him her throne before she arrives. A jinn under the control of Suleiman proposed that he will bring it before Suleiman rises from his seat. One who had knowledge of the "Book" proposed to bring him the throne of Bilqis 'in the twinkling of an eye' and accomplished that immediately.[5] The queen arrives at his court, is shown her throne and asked: does your throne look like this? She replied: (It is) as though it were it. When she enters his crystal palace she accepts Abrahamic monotheism and the worship of one God alone, Allah.
"Sources: Wikipedia" 


Nampaknya macam lebih kurang dengan ape yang my mom penah bagitau I dulu. So kirenya I approvelah explanation my mum dulu.hihi.

Ade lagi I jumpa. Jap eh I upload hasil PrtSc I.
Dapat dari Website Crazyartzone
Dia punya kesahihan tak berani nak jamin.
Kira lebih kurang lah kan bunyi dia. Dalam Bahasa Arab spelling dia same je. Dia kata maksudnya Rindu. Peewitt..Jiwang gila maksud nama I. Syafiqa: Penyayang, Syeba : Rindu.
Haha.No comment. So ini lah yang I dapat kongsikan ngn uolls.

till then,
Bye!

*sometimes rasa Syeba tu banyak bawak tuah kat I,sebab orang senang nak ingat nama tu :)*

Tuesday, July 12, 2011

An Ice-Cream when UPSET struck your feelings.

Hola and Salam,

Tahu tak macam mana nak heal rasa upset dengan sangat cepat dan sangat berkesan?
Me, I will grab a big bowl of ice-cream and eat it alone like no one care.
Tell you what, bila 1 mangkuk ice-cream tu habis, the sadness are all gone.
Seriously. Boleh juga makan ice-cream tu sorang-sorang and cry out semua kegeraman,ke-sakit ati-an yang terpendam and bila ice-cream tu habis,kamu akan rasa lega.
Itu lah yang I buat each time bila sedih, bila takde sapa kita nak mengadu.
Last night, I was having Walls Double Dutch alone at my room.
Like what I said, habis kan ice-cream tu, and I akan happy semula.
Disebabkan kat kluang ni takde Baskin Robbins, I pilih Walls Double Dutch!
                                                                                                    


Nampak sedap kan. Dia bukan sekadar ice-cream,tapi dia juga pengubat rasa sedih. 
Try lah. It's work on me!

Selain dari makan ice-cream,
boleh juga 
hug your friend, and tell her everything.
AND believe that everything is always getting better.

Truths are hurt.

Sunday, July 10, 2011

Quotes of the day



It's ironic how we ignore those who want us, want those who ignore us, and love those who hurt us and hurt those who love us.


and


Truth hurts.

Saturday, July 9, 2011

Jom tengok Carrot joget!

Arini hari sabtu.
Bangun terlebih awal sampai tak tahu nak buat apa dah.
Ibu,ayah,adik semua takde.
Tinggallah sorang-sorang kat umah.
Tak tahu nak buat apa.
makan sudah.
basuh baju pon dah.
sampai cadar-cadar pon dah basuh.
Online sampai nak muntah.
last-last tengok lah YouTube.Sampailah terjumpa Carrot Comel!

Jom Layan!


Comel kan?
Jom kite nyanyi sama-sama.
I bagi lirik Ok! Siap transalation lagi..


Ah ah ah
Dang Geun song!
Na bo go ship ni? (Dang geun!)
Na saeng gak na ni? (Dang geun!)
I love you, you love me
Dang geun! Dang geun! Dang geun!

Na jo a ha ni? (Dang geun!)
Na sa rang ha ni? (Dang geun!)
I love you, you love me
Dang geun! Dang geun! Dang geun!

Na ddo na ji ma (Dang geun!)
Uhn jaeKaji na (Dang geun!)
Jo a hae jo a hae
Dang geun! Dang geun! Dang geun!

Na heng bok hae yo (Dang geun!)
Na jeul go wo yo (Dang geun!)
Sa rang hae sa rang hae
Dang Geun song!

Ddae ro nun jja jeung na go
Ddae ro nun him dul ro do
No e kyo te on je na oot go it nun nal saeng gak hae

Ddae ro nun seul po ji go
Ddae ro nun we ro wo do
No e kyo te on je na ham gge ha nun na rul saeng gak hae.

Ah ah ah
Dang Geun song!

English Translation:

Ah ah ah
Obvious Song!
Do you miss me? (Obvious!)
Do you think about me? (Obvious!)
I love you, you love me
Obvious! Obvious! Obvious!

Do you like me? (Obvious!)
Do you love me? (Obvious!)
I love you, you love me
Obvious! Obvious! Obvious!

Dont ever change (Obvious!)
Forever and ever (Obvious!)
I like you, I like you
Obvious! Obvious! Obvious!

Always be happy (Obvious!)
Always cheer up (Obvious!)
I love you I love you
Obvious Song!

Even though at times you feel irritable
Even though at times its difficult
Always think of me, wholl always be smiling by your side

Even though at times you feel sad
Even though at times its lonely
Always think of me, wholl always be with you

Ah ah ah
Obvious Song!


Friday, July 8, 2011

Setelah habis Practical

1# Cabut Gigi
2# Scaling Gigi
3#Jogging every morning
4#NO bangun lambat
5#Diet
6#Get a good job for shopping money.

k,bye

Friday, July 1, 2011

Bye June, Hello July!

Bye JUNE! June 2011 adalah bulan terbaik for me sebab there are lotss and lotss of memories! Banyak perkara yang baik berlaku kat I start dari 1st June lagi. Since I'm a girl who have diary, bila tibe the end of June kali ni, bila I baca je diary I balik, I start senyum-senyum.Cett! tak boleh blah.! 

Well my internship belom habis lagi.8th July nanti baru habis.so ade seminggu lagi lah. One thing I realised sepanjang practical ni, I gained weight! Haish. memang tak sedap nak dengar ni. Sebab aritu da start turun da berat badan, tapi sepanjang June ni banyak sangat lunch treat yang tak boleh nak refuse..Belom kira lagi tea-time yang disumbangkan. Haha. Tu yang berat dah start naik. sampai ibu pun dah mula tegur yang I nampak berisi. haa pastu baru nak rase macam nightmare semua lunch treat tu. Tapi nak wat cmne, bila kite tolak ada aje yang merajoknya. Bila kita x mkn during tea-time kata kita sombong. So kire macam hormat diorangla tu yang makan je..balik umah plak mesti akan makan jugak sebab dinner je lah boleh spent time ngan family. So..mane tak gemok! Jadi kegemukan yang I dapat during June adalah 1 bukti besar yang I sangat2 gembira sepanjang June nih. hehehe.

Anyway, July dah datang! Maka I berazam nak diet starting on 1st July. Caranya ialah berpuasa sunat. Jadi bila kita puasa orang tak boleh paksa-paksa kita makan kan? So, tak adalah orang yang terasa hati. Bijak tak? Selain itu, puasa sekarang adalah baik juga sebab bulan depan kita dah start ramadhan, so berpuasa sunat selain mendapatkan pahala adalah satu cara yang dikatakan latihan untuk kita berpuasa di Bulan Ramadhan.

Jadi, korang tolonglah doakan diet I berjaya yer! So that I boleh kurus. Boleh lah pakai baju raya cantik-cantik sikit nanti.

satu benda je yang tak leh nak tahan sepanjang practical ni, semua senior-senior staff encourange kawin cepat.Pastu pantang ada orang laki yangsingle lalu depan diorang, cepat je diorang nak kenenkan kat I. Haih. Risau betol diorang kalau I xde jodoh lagi. Hahaha

Thursday, June 30, 2011

Lagi seminggu je LAP nak berakhir

Hi korang semua. I da lama tak update blog sebab jarang online. maklumlah penat bekerja.Hoho.
Pejam celik, pejam celik, my LAP (LAW ATTACHMENT PROGRAM) dah pon nak habis.
Sometimes rasa macam tak sabar nak abis especially bila tertengok muka-muka org yang mcm xikhlas je nak layan kite, Sometimes rasa sedih nak tinggalkan tempat ni bila fikir ramai betol orang yang amik berat pasal kita, buat kita ketawa setiap masa and buat kita rasa seronok nak pergi kerja.

Biasalah bila kerja ni, bila kita lebih-lebih sikit, ramai lah yang tak puas hati nya. Bila kite close dengan pegawai-pegawai tinggi ni mula lah mulut orang nak sok sek sok sek yang kita ni kaki bodek. Bila kita cuba nak kurang kan mulut mereka daripada mengumpat and kita start buat hal sendiri diorang cakap kita ni kereklah, ape lah. tapi ape boleh buat.biarkan aje. Ni lah name nya adat resam bekerja. tak semua orang akan sukakan kita. Tak semua orang juga akan benci kan kita.

Tapi apa-apa pun pengalaman itu yang buat kita grow up.kan? Still, I nak habiskan my LAP for good. Nak tutup tirai LAPni tanpa sebarang dendam dari sesapa pun mahu pon diri sendiri.

Pikir-pikir lepas LAP ni nak buat apa eh? nak kerja kat mana? nak jugak kumpul duit raya kan..haha. mana tawu dapat beli kereta raya ke. Cett! berangan lagi.

Thursday, May 26, 2011

Drama Nora Elena


Salam,
Siapa tengok cerita ni? Angkat Tangan!!.
Ok, I yang angkat dulu.ehe.
Balik kerja terus je dok depan TV sebab nak tggu Nora Elena.
Cerita yang I rasa sangat sangat best.
Sebab banyak issue yang raised up dlm cerita ni.
Cerita ni kesahnya pasal Cinta Mangsa Rogol.
 Sinopsis nya adalah seperti berikut, (rembat kat Mr. Google)

Nora Elena adalah kisah seorang gadis yang telah dinodai semasa dia berusia 15 tahun oleh seseorang. Nora Elena telah ditinggalkan oleh tunangnya Idham (Zul Ariffin) apabila tunangnya mendapat panggilan misteri yang memberitahu bahawa tunangnya sudah tidak suci lagi. Dalam kekecewaan dan kesedihan yang melanda Nora Elena semasa itu  tu, muncul seorang jejaka yang bernama Seth Tan yang berketurunan Baba Nyonya, dia sanggup berkahwin dengan Nora Elena bagi menggantikan tunang Nora Elena kerana segala persiapan perkahwinan dan hari perkahwinan semakin dekat.
Konflik berlaku apabila, Nora dan Seth Tan berkahwin, pada ketika itu barulah Nora Elena dapat tahu bahawa suaminya lah orang yang telah menodainya 10 tahun yang lalu. Malang buat Nora kerana ketika mengetahuinya mereka berdua sudahpun berkahwin dan bakal melahirkan anak Seth. Walaupun Seth sudah memeluk agama Islam dan telah insaf tapi hati Nora Elena yang terluka tetap keras dan tidak dapat memaafkan suaminya tu.
Bagaimana Seth hendak mengatasi sikap benci Nora Elena terhadapnya dan dugaan besar yang harus ditempuhi olehnya untuk memikat hari Nora Elena? Adakah Nora Elena dapat memaafkan Seth? sama-sama kita saksikannya ye. confirm best nie!



I tengok cerita ni makin hari makin best.

Makin hari makin sweet.
Adeh jiwang pulak.Hehe.

Tp the reason why I tengok cerita ni sebenarnya sebab...


Okey. Sebab mamat Aaron Aziz ni.
Hehe.

Ok korang. 
Sapa2 yang ikot drama Nora Elena ni, Selamat Menonton!
Sape2 yang terlepas boleh tengok kat Tonton dot Com yer
Bye

Sunday, May 22, 2011

Kartun sgt ker?

Ok. Jam da 4pg. and I still tak tido lagi. And tangan ni pon menggatal lah belek-belek blog sendiri and last2 tertukar plak header baru. Ini semua sebab baca blog Ailyl Rozana yang comel tu. Tetibe nak jugak tukar header. hihi.

Memandangkan I takde muke yg secomel kak Ailyl nak letak kt header tuh, I letakla muka cartoon yang comel ni. Tapi masalahnya, blog I mcm budak tadika pulak. Sebab cartoon all over the blog. Kan? haha

Tp sebab I da nantok. I tdo lah dlu. Sok lusa bru tukar. Hihi. Good Night!

Selamat Datang ke Tadika Cik Syeba.Haha

Saturday, May 14, 2011

Sick Day

credit to: Google
As a result of main hujan semalam,
Today, I am completely caught fever.

Tak berdaya bangun nak buat pape.
Melainkan bukak laptop, online.
Selebihnya,cuma tidur.

Demam, Cepatlah pergi.
:(

Sunday, May 8, 2011

MatLutfi, You make touched. Happy Mother's Day


Everyone should appreciate their Mom.
I did that. 
MatLutfi does that too.
Watched his video, It make me feel so touched.



My Ibu did taught me many recipes to cook, to bake... 
My Ibu also very worried when acne start to stay on my face when I was 14...
My Ibu also take care of me when I was sick..
My Ibu cries when she send me to University.
My Ibu is a gift from Allah.
Me, Abah, adek2 are so lucky to have her in this world
My Ibu is everything.


╔══════════════ ೋღ☃ღೋ ══════════════╗
☼Happy Mother's Day dedicated to Ibu, Pn Roziah ♥ ☼
╚══════════════ ೋღ☃ღೋ ══════════════╝

Saturday, May 7, 2011

Plan Untuk Hari Ibu

Bagi I, everyday is Mother's Day. Sebab insan yang dipanggil ibu,mak,ummi,mama, atau mommy akan sentiasa berbuat jasa kepada anak-anaknya. Dialah yg sentiasa menadah tangan nya ke langit untuk mendoakan kesejahteraan kehidupan anak-anaknya. Dialah orang yang selalu berfikir apakah hidangan yang sepatutnya dimasak untuk keluarganya agar krluarganya gembira. Dialah orang yang melahirkan kita ke bumi Allah ini supaya kita bisa melihat, mendengar, bergembira dan pelbagai lagi. Jadi anak-anak, ingatlah ibu kita adalah segalanya. Dia seorang insan yang paling mulia kerana membenarkan kita melihat dunia ini. betul kan? :)


Jadi kawan-kawan, apakah perancamgan kamu semua untuk ibu-ibu kamu? emandangkan kesibukan kerja maka I  sangat kesuntukkan  masa untuk menyediakan sesuatu yang begitu istimewa kepada ibu kesayangan saya. Tapi setakat ni, banyak menu yang dah di listkan, tinggal pilih jer. Kena dapat approval dari adik-adik dulu. Wish me luck k duduk kat dapur. Hehe..

Post ini akan disambung selepas majlis hari ibu tamat.


Happy Mother's Day to Every Person called MOM
(^_^)

Thursday, May 5, 2011

Tanda-tanda Cik Syeba Frust.

1. Pergi kiosk beli ice-cream 1 mangkok besar

2.Pergi tempat-tempat yang org mungkin tak kenal dia  and makan ice-cream tu sampai habis.

3. Tak banyak cakap.

4. Start buat kerja caca-marba.

5. Beli junk food pulak. makan sampai abis

6. Tidur awal sgt. Tapi tengah malam terjaga and crying sorang2

7. Esoknya dia akan sgt happy tanpa sebab.

Karma exist?

8years back, there was a teacher who always look down on me. He told me once that I am not that good in English and Mathematics because my father already told me what were the question that will come in the exams. He never believed that I can get good marks in exam if it is not because of my father. He also told me that the SPM will show me how bad is me in the academics. But now I can prove to him that I'm good. I even studying law and tomorrow I'll be in his son hearing who caught up for drugs. I'll be there and I'll be seating next to the DPPs and the counsels. He'll be there because he was the guarantor. I can't wait.

I'll tell him that my father never help me in my Law' course because my father is only an academician who knows nothing about my studies. And I still survive in UIA even without anyone tell me what will come in the exam every time I face the exams. And I only ask my father's pray instead of asking him what will come in the exam.

It will be great,right? the karma is begin to show that they are exist in this world.

Friday, April 29, 2011

Update sepanjang practical at Court!

Hi friends! Kepada Law's student, IIUM yang tengah berpractical tu, selamat berpractical! enjoy taw!

Sebot pasal practical, I nak cite sikit-sikit pasal practical I kat Mahkamah Magistret Kluang, Johor. Mesti korang dah tawu kalau practical kat Govt ni confirm2 takde allowances. Tapi masalahnya, ADE AKU KESAH?? Haha. Ok2. Memula tu agak kisah la gak bila UIA approved my application at Magistrates. sebab takde allowances. 3bulan kot. Tapi bila I da start practical, caya tak, baru I sedar bukan allowances yang kite pk kan.yang penting, experiences tuuu!


Oklah. sikit-sikit pasal keja-keje yang I buat. Everyday masuk court. Dengar semua hearing, xkira in camera ke open camera, semua I dapat tengok. Special kan? Since I masuk MMK ni, Kluang kan ada Penjara besar, Hospital, Kem and segala bagai. Maka, dengan selalunya lah I dapat pergi penjara. Tengok banduan-banduan yang dijatuhkan hukum oleh Magistret.  I dapat juagk tengok kes-kes juvana. Bukan semua org boleh tengok. Selain dari Juvana, ade jugak parents yang buat application to the court nak masukkan anak-anak diorang ke Pusat Pemulihan Akhlak, sebab dah xsanggup jaga anak-anak yang suka buat perangai. Kesian kan?


Kesah harini plak, waktu I tengah kusyuk baca kes2 baru yang baru nak dibawa ke court, Magistret I ajak I pergi Hospital, Kluang. Sebabnya ada banduan yang meninggal dunia di dalam penjara akibat sakit. So, arini, I dan Magistret I jadi Coroner Officer lah. we went and check the death body sebab nak make sure yang dia bukan mati akibat sebab-sebab lain contohnya didera ke ape ke. Yelah, tengok medical report je mana cukup nak sahkan semua. Tengok depan-depanla. baru boleh sahkan. So ni my 1st experience lah. Even mcm mende ni scary sikit, Tp Alhamdulillah. I boleh cope-up. Semangat kena kuat bak kata my mum. Hehe. Anyway, I am so close with my Puan Magistret sebab dia pon ex-UIA and dia sangat baiiik!. I nak bagi 100bintang kat dia kalau I boleh evaluate dia.Hehe. Dia sgt sporting and cool! Kalau tak sporting takkanlah boleh g Giant sama2, McD sama2. hehe. Pastu I suka gile kat dia sebab dia selalu encourage I supaya jadi Magistret macam dia. Jadi hakim memang OK. I da start minat. Tp still byk masa lagi nak pikir kan? Btw,  Uncle-uncle and abang-abang polis kat sini panggil I Puan jugak.haha. Sebab katanya I bakal Magistret, so boleh la diorang berlatih dr sekarang pggil I Puan.. Maluuu.. *blushed*


Selain berpractical, takkanla I nak practical saje kan. Sebab takde allowances, kena la cari duit sendiri nak beli lipstic and eyeliner.ceh! so I buat tuisyen kat kawan2 adik I yang dah nak SPM ni. I ajar Maths and English. Eh, memang la I budak law, tapi I pandai jugak Maths.Hehe. A1 kan SPM dlu. tak malu sungguh nak promote.haha. Ok la. cukupla dlu kan? Lagipon sape je lah nak bace blog I yang da terabur2 ni.Tak sempat lagi nak kemas. masa pon xbanyak. Hehe. Ok Take care people.!



Sunday, April 17, 2011

Cerita Cik Syeba

ASSALAMUALAIKUM!.
Wah..lamenya tak update blog! maklumla seronok sangat menambah berat kat rumah.
Sampai blog sendiri pon tak pedulik. Kecian NAPD. I online jer hari2. Tapi tak update blog je. Maybe takde ape yg best nak cerita. Eh takdelah.Actually balik rumah lepas exam ni cm bz ckit. byak betol jadual yg kena penohkan. termasok memenohkan perot.haha.


Balik rumah aritu bukannya balik rumah kluang. Tapi balik rumah papamama kat Rompin. Best gile sebab dapat jumpa Myasara,si kecik comel yang selalu berbaju pink! Myasara sekarang da 2bulan. Since balik rumah, asek pegang Myasara aje. geram.! tak sabar rasenya nak tunggu dia pandai cakap. !

Ni lah Myasara kesayangan PapaMama dan juga kesayangan Kakaknye.wehee. Comel kan? Comel juga kakaknya background tuh. Ehehe! 

Tapi, Friday lepas, I dah balik Kluang. To see my parents, IbuAbah. dan juga practical. Practical akan start esok, 18/4/2011 dekat Mahkamah Majistret Kluang. Still tak tahu what will happen. And still takot, and macam-macam dah rase ni. Pilih baju pon macam tak tahu lagi nak decide nak pakai ape. Yang kelakarnya, I siap force my dad soh anta,teman, and ape lagi. Sebab takot sorang2. Haah, I sorang2, takde kawan practical at the same place. Sedih kan.? Haha

Memandangkan esok da start untuk memulakan hari baru. I decided nak pegi shopping2 dengan adek. nak beli ape yang mungkin perlu for practical. Tapi rasanya macam terbanyak shopping wang wang senbei.haha. Waktu nak balik, It is so surprising sebab I met my lovely bestfriend, Ain! kawan baik dari sekolah kot. So xjadi nak balik, maka melepak la kami di old taste sampai lewat senja. Ish3! 
Still, dia lagi cantik dari I. Dari sekolah lagi, I selalu xleh jadi cantik macam dia.Haha. No wonder la dia dah nak kahwin. Bulan 9 ni, naik pelamin lah dia. saya? Tukang kipas kot kat sebelah. haha.~

Oklah. cukup kot setakat ni. Nak pegi pilih baju lagi sekali utk esok. Oh ade mentor kat TV3. layan sajalah. Hehe.

 Bye readers!

Note: baru perasan tudung yg same dalam semua pics! Adeh